Sitemizde Kullanılan Kısaltmalar

Merhaba,

Sitemizde yayınlanan müzayedelerde pek çok kısaltma görmektesiniz. Konuya yeni başlayanlar için aşağıda bunların açıklamalarını listeledik.

Kısaltmalarımızı 2 ayrı grupta toplayabiliriz : 

1) Paraların derecelendirmeleri / notları.

2) Referanslar

 

Kısaltmalar :

ÇİL : Kısaltılmayan tek derece budur. Paranının en üst kondisyonda notunu belirtir. (-) veya (+) olarak iki alt kategorisi vardır.

ÇA : Çil Altı. ÇA(-) ve ÇA(+) olarak da kullanılır

ÇÇT : Çok Çok Temiz : ÇÇT(-) ve ÇÇT(+) olarak da kullanılır

ÇT : Çok Temiz ÇT(-) ve ÇT(+) olarak da kullanılır

T : Temiz T(-) ve T(+) olarak da kullanılır

H : Haliyle

KÇ : Kulptan Çıkma veya kulbu çıkartılmış

D : Delik

 

Referans Kısaltmaları :

Listelenen paralar için değişik kataloglardaki referans numaralarıdır.

PICK : Yabancı kağıt paralar için Krause World Paper Money kataloğunda kullanılan "PICK" numarasını kullanmaktayız. Örnek : Pick-67c

KBU : Osmanlı kağıt paraları için kullanığımız referanstır. Kendi çıkardığımız Osmanlı İmparatorluğu Kağıt Paraları kataloğundaki referans numaraladır. Yazarların soyadlarının baş harflerinden oluşur. Güçlü KAYRAL - Yavuz BÜYÜKTUNCAY - Kaan USLU. Örnek KBU RS-6-T3

Osmanlı İmparatorluğu Kağıt Paraları Kataloğu-KİTAPLAR ve KATALOGLAR-Osmanlı Nümismatik - Leuchtturm Türkiye Temsilcisi (osmanliparalari.com)

BU : Tunç BUYURGAN ve Kaan USLU olarak çıkardığımız Osmanlı İmparatorluğu - Türkiye Cumhuriyeti Jetonları Kataloğundaki referans numaralarıdır. Örnek : BU #TK-1096 

Osmanlı İmparatorluğu ve Türkiye Cumhuriyeti Jetonları Kataloğu 2013-KİTAPLAR ve KATALOGLAR-Osmanlı Nümismatik - Leuchtturm Türkiye Temsilcisi (osmanliparalari.com)

ME : Metin Erüreten tarafında çıkartılan Osmanlı Madalyaları ve Nişanları kitabındaki referans numaralarıdır. 

OC : Kaan USLU ve Yavuz BÜYÜKTUNCAY tarafından çıkarılan Osmanlı İmparatorluğu Madeni Paraları kataloğundaki referans numaralarıdır. 

Osmanlı Madeni Paraları 1839-1922 (Son Baskı)-KİTAPLAR ve KATALOGLAR-Osmanlı Nümismatik - Leuchtturm Türkiye Temsilcisi (osmanliparalari.com)